E-ticarette İptal ve İade Koşulları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

E-ticarette İptal ve İade Koşulları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

E-ticarette iyi bir hizmet kalitesi sunmak isteyen işletmeler için ideal bir iptal ve iade politikasına ihtiyaç vardır. Bu politikalar tüketicilerin e-ticarette satın alma kararı verirken en etkilendikleri önemli faktörlerden biridir. E-ticaret iptal ve iade koşulları dediğimizde elbette tüm ticari ürünler için geçerli olmamaktadır. Ancak günümüzde online alışverişlerde pek çok sektör için iptal ve iade politikaları geçerli olmaktadır. Bugünkü yazımızda e-ticaret iptal ve iade koşulları konusunda bilgiler derledik.

 

İptal ve İade Politikası Nedir?

 

E-ticaret iptal ve iade politikası, bir e-ticaretin müşteri tarafından daha önce satın alınan ürünlerin iadesini hangi koşullarda kabul edeceğini ve hangi koşullarda iade veya değişim yapılacağını belirleyen bir beyandır. İptal ve iadeler e-ticaret işletmeleri için bir dezavantaj gibi görünse de tüketicilerin böyle bir hakkının olması satın almaya teşvik eden bir durumdur. İptal ve iade politikaları satışa teşvike etme, müşteri sadakatini teşvik etme, dönüşüm hunisine katkı sunmak açısından oldukça önemlidir.

 

Tüketicilerin ürünleri kolayca iade edebileceklerini bilmek, markanıza şans verme olasılığını artıracaktır. Bu nedenle çoğu e-perakendeci, site ziyaretçilerinin güvenini kazanmayı başardıklarından, iyi bir iade ve iptal politikası ekledikten sonra satışlarında hızlı bir iyileşme sağlamaktadır. Çok sayıda araştırma, tüketici odaklı bir iade politikasının tekrar satın alımlar ve müşteri yaşam boyu değeri üzerinde güçlü olumlu etkisini göstermiştir.


 

Cayma Hakkı Nedir?

 

E-ticarette iptal ve iade koşulları kapsamında cayma hakkı bilinmesi gereken bir konudur. Cayma hakkı 6502 sayılı Kanun hükümleri gereğince cayma hakkının sınırları belirlenmiştir. Cayma hakkı mesafeli sözleşmelere yönelik oluşturulan yasalarla sınırları belirtilmiş bir haktır. Tüketicilerin online alışveriş yaptıklarında 14 gün içinde ürünü iade etme hakkı ve ürünün bedelinin tamamını geri alma hakkı mevcuttur. Mesafeli satış sözleşmelerinde bu madde yer almakta olup her işletmenin bu maddeye yer vermesi gerekmektedir. Cayma hakkında ürün iade edilirken sebep belirtme zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

Tüketici Hakları Para İadesi Süresi Nedir?

 

İptal ve iade koşulları kapsamında tüketici cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanılması durumunda tüketici malı 14 gün içinde satıcının belirtmiş olduğu kargo firması ile ücretsiz olarak iade edebilir. Ardından satıcı da 10 gün içinde bedel iadesini yapmalıdır. Online alışverişte para iadesi kişinin kullandığı karta iade edilmektedir. Son zamanlarda pazaryerleri sonraki alışverişlerde kullanılmak üzere cüzdan uygulamalarına para iadesi yapabilmektedir.

 

Cayma Hakkı Olan ve Olmayan Konular Nelerdir?

 

Satıcı iade almak zorunda mı dediğimizde bazı istisnai konular mevcuttur. E-ticarette birçok ürün için cayma hakkı geçerlidir. Öte yandan; devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri, tüketici kredisi sözleşmeleri, finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde 14 gün içinde cayma hakkı bulunmaktadır.

 

Cayma hakkı olmayan ürünler şöyledir;

 

  • Altın, mücevher, altın gibi ürünler
  • Sağlık ve hijyen kurallarına göre iadesi mümkün olmayan ürünler. (iç çamaşırı, mayo, hijyen açısından hassas ürünler, kozmetik malzemeler vb.)
  • Kişiye özel hazırlanan, üzerinde değişiklik yapılarak kişiye özel hale getirilen ürünler
  • Çabuk bozulma tehlikesi olanve son kullanma tarihi geçme ihtimali olan ürünler
  • CD, DVD gibi ürünler gibi ses veya görüntü kayıtları yapan ve açılmış olan ürünler
  • Basılı ürünler (Kitap, dergi vb.)
  • Yazılım ürünleri, bilgisayar sarf malzemeleri
  • Tesliminden sonra başka mallarla karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan ürünle